30 april 2019 0

Een basis CMS programmeren met PHP en MySQL [deel 1]

Wow! het is alweer 5 jaar geleden dat ik mijn laatste blog plaatsen hier op mijn website. Ik heb toen een video opgenomen in samenwerking met Webdesignersforum, een platform dat helaas niet meer bestaat. In de tussentijd heb ik zelf niet stilgezeten, en is er een hoop gebeurd op het gebied van webdevelopment. Om iedereen bij te laten blijven als het gaat om programmeren, wil ik dit blog weer nieuw leven in blazen, en weer stukken gaan schrijven over webdevelopment, marketing en fotografie. Dit zijn dé onderwerpen die mij de laatste 5 jaar bezig hebben gehouden, en nog steeds mijn interesse hebben.

In dit eerste artikel en tutorial van de verse start wil ik je meenemen in de ontwikkeling van een klein en simpel CMS voor de website van een vriend van mij. Hij heeft een super gezellige bar in Enschede, Crossroads Enschede, en voor hem heb ik een one-pager gemaakt. Op deze pagina staat een agenda met daarop de bandjes die bij hem komen spelen. Dit had ik eerst hardcoded (dus met HTML/CSS geschreven) gemaakt, maar dit moet natuurlijk dynamisch (uit de database gehaald) worden.

In deze eerste videotutorial uit een reeks van 3 video’s neem ik je meenemen in het proces hoe ik deze agenda van hardcoded naar dynamisch omzet met PHP en MySQL. Ik ga je een uitleg geven over de database, classes en SQL queries. Daarnaast deel ik nog handige tips over het testen en debuggen van je applicatie.

Laat in de reacties weten wat je er van vond, en als het je geholpen heeft vergeet dan geen blauw duimpje bij de video te plaatsen en mijn kanaal te like.

 

26 januari 2014 0

Een klein CRM bouwen [ part 2 ]

In deze videoreeks laat ik zien hoe je een systeem ontwikkelt, in ons geval een klein CRM zonder grafische opmaak, en welke stappen er nodig zijn voordat je bij het eindresultaat bent.

In deel 1 van deze serie had ik het over het opzetten van een XAMPP server. Heb je deze video nog niet gezien, dan adviseer ik je om die wel te gaan bekijken.

In deel 2 van deze videoreeks ga ik het hebben over het uitdenken van je systeem. Waarom is dit belangrijk, en waarom zou je een EER Diagram maken van je database. Ook leg ik de verschillende onderdelen (entiteit, attributen en relaties) van een database uit en gaan we de database ook opzetten.

Omdat dit onderwerp zo belangrijk is in het ontwikkel proces van je systeem, is dit een behoorlijk lange video geworden. Kijk hem echter wel helemaal (vanaf minuut 7 begin ik echt over het concept) want zoals gezegd is dit wel een belangrijk onderdeel van systeembouw.

 

N.B. Deze tutorials heb ik in eerste instantie gemaakt voor het webdesignersforum.nl, een forum voor webdesigners en developers.

22 januari 2014 0

Een klein CRM bouwen [ part 1 ]

In deze videoreeks zal ik laten zien hoe je een klein CRM-systeem maakt van begin tot einde. Ik begin met te laten zien hoe je een server op je eigen computer kan maken door middel van XAMPP, en zal daarna het ontwerpproces en uitwerkproces laten zien. Het resultaat zal dan een werkend CRM zijn, zonder enige vorm van opmaak.

Ik heb de tutorial opgeknipt in verschillende delen, te weten;
– Een XAMPP server opzetten
– Het uitdenken van het CRM, het maken van een EER Diagram en het bouwen van de database
– Het maken van een database connectie Class
– Het maken van een inlogpagina
– Het maken van een pagina om een bedrijf aan te maken, wijzigen en verwijderen
– Het maken van een pagina om een relatie aan te maken, wijzigen en verwijderen Lees de rest van deze pagina »

3 januari 2014 0

Goede voornemens en wensen voor 2014

Het jaar 2014 is aangebroken! Terwijl ik nog helemaal in de Top2000 mood, George Michel staat aan, mijn zonde van het vorige jaar aan het overdenken ben, bedenkt ik mij dat ik eigenlijk vooruit moet kijken.

Ik doe niet aan goede voornemens zoals sommige mensen die wel elk jaar maken. Ik hou er niet van om te zeggen dat ik iets niet ga doen, om het vervolgens (terwijl je dat tijdens het maken al weet) te verbreken op de eerste mogelijkheid die zich voordoet. Het schiet ook niet op, want elk jaar is het weer hetzelfde. Ik ga gezonder leven, meer tijd aan me hobby’s besteden en me vrienden vaker bezoeken. En elk jaar aan het einde van de 365 dagen moet ik toch weer concluderen dat ik op elk vlak gefaald heb. Het jaar 2014 zal hierin dus niet anders worden.

Als ik dan toch vooruit moet kijken, dan heb ik nog wel wat wensen voor dit jaar. Zo wil ik natuurlijk gezond blijven, wil ik veel meer (en beter) fotograferen en wens ik ook wat vaker te kunnen pokeren. Daarnaast moet de grote zakelijke doorbraak zich toch ook aanmelden, en wil ik een puppy (ieder geval al één wens waarvan ik zeker weet dat die niet gaat lukken).
Verder wens ik veel meer te schrijven op mijn blog, en hoop ik dat jullie het blijven lezen.

Nu maar eens kijken wat de komende 362 dagen gaan brengen, maar mijn laatste wens heb ik voor het laatst bewaard, en die zal ik nu zeggen:

Ik wens jullie allemaal een schitterend, gezellig, gezond en liefdevol 2014!!

6 december 2013 0

Foto Locura #3: Pogingen tot sportfotograaf

In mijn vorige blog, Foto Locura #2, kon je lezen dat ik stappen had gezet door het “licht te zien”. Ondertussen heb ik mijn volgende stap gezet door een nieuw objectief aan te schaffen en probeer ik sport vast te leggen.

basketbal is lastig sport om te fotograferen.

Basketbal, een lastige sport om te fotograferen
door de slechte licht omstandigheden.

Ik had twee kit lenzen, de 18-55mm en de 55-200mm. Op zich niet zoveel mis mee, alleen merkte ik dat ik die laatste toch wat soft vond. En, misschien wel de grootste reden, ik miste die paar extra mm bij het schieten van voetbal want dat ben ik nu aan het doen. Mijn nieuwste aanwinst werd de 70-300mm f4-5.6. Een mooi, maar zwaar, objectief die mij de extra mm geeft die ik nodig had, en die mij de scherpe foto’s geeft waar ik naar zoek.

Lees de rest van deze pagina »

2 december 2013 0

Gezocht: een TomTom voor de Nieuwe Wereld

Voor veel ouderen gaat de techniek veel te snel. Zij hebben dan ook geen zin om elke keer de nieuwste technieken te moeten bijhouden, en vinden het best om met hun oude ringeltelefoon hun dochter te bellen. Andere vinden het allemaal nog veel te mooi, en proberen dan ook alle nieuwe ontwikkelingen bij te houden. Helaas wordt het voor hun af en toe ook teveel, en zien ze door de bomen… uhm door de apps de iPad niet meer zien.

Lees de rest van deze pagina »

11 november 2013 0

Foto Locura #2: Licht zien en begrijpen

Lighttrail van de A28 bij nacht

Door het licht te ‘zien’ verandert je kijk op de wereld.

Ik ben nu ongeveer een half jaar aan het fotograferen, en de laatste (tevens de eerste) keer dat ik hierover een blog schreef is nu ook al ongeveer 4 maanden terug. Ik kan van mijzelf wel zeggen dat ik, in die paar maanden, een groei heb doorgemaakt. Waar ik eerst sneller schoot dan dat ik dacht, denk ik nu mijn foto’s door voor ik ze schiet en probeer ik de compositie zo goed mogelijk te maken. Natuurlijk ben ik er nog lang niet, verre van dat juist want ik ben nog echt een beginnende amateur. Ja echt een beginnende amateur!

Lees de rest van deze pagina »

15 juli 2013 0

Foto Locura #01: Mijn ontdekkingstocht in de fotografie

foto waanzin tijdens ontdekkingstocht

De “foto waanzin” die ik meemaak tijdens mijn ontdekkingstocht

Foto Locura” oftewel “Foto waanzin” in het Spaans. Je begrijpt het al, het gaat hier allemaal om de (waan)zin van de fotografie. Nouja zo diep wil ik er dan ook weer niet gelijk op ingaan, want als überdüber-beginnende-amateur-hobby-fotograaf heb ik natuurlijk nog nergens kennis van. In deze serie wil ik jullie meenemen in mijn ontdekkingsreis binnen de fotografie, en laten zien wat mij allemaal verwondert en verbaast.

Lees de rest van deze pagina »

9 juni 2013 0

Nikon D5100, mijn nieuwe liefde

Ik heb eens even goed in mijn buideltje gekeken en vond daar nog wat losse munten. Deze munten heb ik bij elkaar gelegd en heb ik mij even lekker verwend. In mijn geval betekent dat, het kopen van een nieuwe DSLR camera. Ik kan jullie dan ook met trots vertellen dat ik vanaf heden de eigenaar ben van een Nikon D5100.

Met mijn nieuwe camera in de pocket, en de daarbij behorende lenzen en mijn statief, ben ik dan ook gelijk maar even de polder in gegaan om te kijken hoe de camera presteert. De gevolgen hiervan zullen jullie wel terug gaan zien hier op mijn blog.

 

Nikon D5100 met 18-55mm en 55-200mm lens

Nikon D5100 met 18-55mm en 55-200mm lens

26 februari 2012 0

Vergelijk de 5 beste internet browsers

Internet wordt steeds sneller, en ook de veiligheid van het surfen wordt een steeds belangrijker item. Ondanks dat deze items steeds belangrijker worden, blijven toch een hoop mensen hangen op de oude ‘vertrouwde’ browsers. Dit tot grote ergernis van onder andere webdesigners, welke elke keer rekening moeten houden bij het ontwerpen, en ontwikkelen, met de oude browsers.

Een veel  gehoord excuus hierin is dat de gemiddelde gebruiker vindt dat er te veel browsers zijn, en ze niet precies weten wat de voor- en tegenargumenten zijn om van browser te wisselen.
Om dit duidelijker te maken is er nu een handige website online waarop je makkelijk en overzichtelijk nieuws en vergelijkingen kunt vinden van de 5 bekendste browsers.

Lees de rest van deze pagina »